Kako da digitalizujete Vašu građevinsku firmu uz pomoć naših softvera?

Ksenija
08.05.24 01:56:59 Comment(s)

Kako da digitalizujete Vašu građevinsku firmu uz pomoć naših softvera?

Bilo da ste arhitekta, građevinski ili mašinski inženjer sigurno je da ćete kod nas pronaći softver koji ispunjava Vaše potrebe i više od toga!

Počećemo od ključne reči ovde, a to je BIM – Building Information Modelling, ali ovaj blog neće biti samo jedan od mnogih gde govorimo o definiciji istog, njegovim prednostima, itd. Glavni zadatak BIM-a jeste da poveže različite struke koje sarađuju na jednom projektu, pruža im mogućnost da minimiziraju svoje greške tako što će svi učesnici raditi na istom modelu i ne samo to! 

Prema istraživanjima mnogih kompanija, glavni problem na projektima jeste komunikacija! Danas postoje softveri poput Bluebeam-a koji su tu da drže ovaj segment projekta pod kontrolom. Softver koji Vam nudi jednostavnu komunikaciju sa gradilištem, nudi neograničen cloud u online i offline modu, jednim klikom možete da uporedite crteže i pronađete razlike i još mnogo toga.

Počnimo sada od projektovanja, bilo da ga radi arhitekta ili građevinski inženjer, rešenje za ovaj deo projekta jeste Allplan. Softver specijalizovan za modelovanje koji se ističe po vrhunskim 3D vizuelnim mogućnostima, jednostavnosti dodeljivanja atributa i kompletnim izveštajima. Projektovanje u Allplanu Vam pruža virtuelnu izgradnju pre one stvarne, te na taj način osigurava rano uklanjanje eventualnih grešaka i konflikata tokom faze projektovanja. Ne smemo zaboraviti i mogućnosti armiranja koje su uz pomoć PythonParts-a dodatno podignute na zavidni nivo.

Na samom početku je rečeno da ćemo u ovom tekstu obraditi vezu više BIM softvera, odnosno način na koji možete da digitalizujete Vašu firmu. Iz prethodno navedenog, jasno je da počinjemo sa Allplanom. Zamislimo scenario u kom projektujemo jednu AB zgradu. Podići ćemo njen model u Allplanu, sa sve završnim radovima i parternim uređenjem. Sledeći korak jeste analiza opterećenja i određivanje uticaja, te dimenzionisanje elemenata. Neprikosnoven softver u ovom pogledu jeste SCIA Engineer. Ali sada nećemo ponovo ispočetka podizati model u SCIA-i nego ćemo ga vrlo jednostavno importovati pomoću Allplana. Da, Allplan ima direktnu vezu sa SCIA-om. U SCIA-u uvozimo samo konstruktivni deo objekta (bez završnih radova, nameštaja, pregradnih zidova...), te krećemo sa unošenjem dejstava. Ono što Vam ovaj softver donosi jeste automatsko računanje uticaja snega, vetra i temperature prema Evrokodu te ćete kroz par minuta završiti sa nanošenjem dejstava. Nakon toga postavimo konturne uslove i pristupamo analizi uticaja. SCIA ima mogućnost da Vam spram uticaja sama predloži usvojenu armaturu (prema EC2) koju možete prihvatiti i usvojiti ili modifikovati. Kada ste završili sa dimenzionisanje, vraćamo se u Allplan i direktno imamo uvid u postavljenu armaturu, na identičan način kao da smo istu postavljali u Allplanu i ponovo imamo mogućnost da činimo bilo kakve izmene.

Nakon sređivanja modela, potrebno nam je i nekoliko rendera, a najbolji softver za to jeste Lumion. Jedini softver koji zasigurno možete naučiti na visokom nivou za svega nedelju dana učenja! Mnoštvo prethodno definisanih objekata i efekata koji vaše vizualizacije dovodi do savršenstva.

Na ovaj način smo ugrubo kompletirali ovu priču o projektovanju i pokazali Vam da je ova veza moguća već danas.

A koliko to može da vam uštedi vremena i novca, pročitaćete u narednom tekstu EKONOMIJA I BIM.

Ksenija