BIM I SARADNICI NA PROJEKTU

Ksenija
13.04.24 15:54:35 Comment(s)

BIM I SARADNICI NA PROJEKTU

BIM je svojim patentiranjem u industriji građevinarstva, arhitekture i inženjeringa doneo revoluciju u procesu projektovanja, te je iz korena uticao na dosadašnji tok radnog procesa.

Reč je o 3D modelu koji služi kao baza za projektovanje, simulaciju i saradnju u svim fazama građevinskog projekta. Nastankom BIM-a, konačno je rešen problem nekvalitetne komunikacije između učesnika na projektu, a to je ono što je predstavljalo najveći problem u građevinskoj industriji.


BIM način rada je kolaborativni proces koji omogućava arhitektama, inženjerima, projektantima objekta i drugim, da planiraju, projektuju i grade strukturu u okviru jednog 3D modela.  Time BIM predstavlja način zajedničkog rada. Cilj BIM-a je da potpune informacije, vezano za 3D model, budu dostupne svima koji rade na projektu, zato je najveća prednost pouzdani i tačni prenos informacija između različitih projektnih timova.

Danas BIM omogućava da putem jednog digitalnog sistema delimo sve relevantne informacije o građevinskom procesu. Pošto se projekti često prilagođavaju tokom građevinske faze, sada svi dobijaju informacije u isto vreme, pa mogu da rade prema istom građevinskom planu. Ovaj način sprečava greške i znatno povećava efikasnost.

BIM predstavlja 3D prikaz buduće građevine u kome se mogu videti sve faze izgradnje jednog objekta u vremenskoj skali, u kome projektanti zajednički i interaktivno projektuju budući objekat.

Činjenica je da BIM u vrlo ranim fazama dozvoljava preciznu procenu troškova i vremena za izgradnju objekta, i to je jasan razlog što se njegovo korišćenje zahteva na projektu.


Ksenija